Cauta pe NET cu BusoLA

vineri, 25 decembrie 2009

Traian Basescu Vreau fermieri mai bogaţi şi sate urbanizate!

Principala rezervă de eficienţă a României se află în agricultură. Avem condiţii naturale excelente pentru agricultură. Dar, aici, în agricultură, muncesc încă prea mulţi oameni - aproape 30% din populaţia ocupată a ţării - iar randamentele la hectar şi productivitatea muncii sunt prea mici.

România are, deci, nevoie de politici coerente de reducere accelerată a populaţiei ocupate în agricultură. Consider că este posibil ca în 10-15 ani să mai avem în agricultură doar cel mult de 8-10% din populaţia ocupată! Atingerea acestui obiectiv presupune modificarea în mod fundamental a conţinutului muncii din agricultură - pe baza introducerii de noi tehnologii - precum şi a diversifica, în mod semnificativ, activităţile din zonele rurale în scopul de a absorbi pe plan local mâna de lucru ce va pleca din agricultură ca urmare a creşterii productivităţii muncii în acest sector. În consecinţă, este nevoie de un efort uriaş, inclusiv bugetar, în domeniul educaţiei - în special în învăţămîntul pre-universitar - precum şi în cel al creării de locuri de muncă în noi întreprinderi mici şi mijlocii, înfiinţate în mediul rural şi cu preponderenţă în sectorul industriei alimentare şi al agroturismului.

În paralel, este necesar un mare efort de urbanizare a satelor - în care, în prezent, trăieşte 45% din populaţia ţării. Totodată, în contextul descentralizării, dezvoltarea rurală trebuie mai bine corelată cu dezvoltare locală şi regională. Consider că numai în acest fel, se poate asigura accesul locuitorilor de la sate la servicii care, azi, în general, sunt oferite la un nivel calitativ înalt doar la oraş (educaţie, sănătate, cultură, servicii financiar-bancare şi multe altele). Aceasta este singura soluţie viabilă de dezvoltare prin care putem stopa supraaglomerarea urbană. Traiul mai bun al tuturor locuitorilor României nu înseamnă să locuim toţi în Bucureşti sau în câteva oraşe, ci să asigurăm în toate localităţile servicii comparabile cu cele de la oraş. Practic, aşa vom asigura şanse egale pentru toţi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu